| Вернуться на исходную страницу

НОВОСТИ / АНОНС

19 ноября 2018 г.
Учора ўпершыню пашчасціла разам з тураператарам "БЕЛАГРАТУР"

Учора ўпершыню пашчасціла разам з тураператарам "БЕЛАГРАТУР" наведацца пад скляпенні езуіцкага калегіюма, што ў Жодзішках. Крыху працы - і гатовы новы турыстычны аб'ект для аматараў даўніны

www.facebook.com/mizula.aleg


19 ноября 2018 г.
Традиционно эти люди всегда остаются за кадром, с той стороны объектива. Их легко узнать по микрофону, блокноту и диктофону. Кажущееся незаметной на первый взгляд, но именно благодаря их усилиям и бесстрашию перед непогодой и любыми сложностями, мы узнаем о главных событиях их первых рук.
IMG_4098.JPG
 
На прошедшем празднике тружеников села «Дажынкi-2018» работали более 70 журналистов и фотокорреспондентов из республиканских, региональных и районных СМИ. С утра и до позднего вечера вышло в эфир и было опубликовано на информационных сайтах изданий сотни сюжетов, информационных заметок и статей. Во время праздника хлеборобов в Ивье работал специальный пресс-центр, доступ к скоростному интернету обеспечивал, пожалуй, одну из самых главных для журналистов возможностей - оперативно делиться информацией с читателями. А рассказывать в этот день было о чем. Несколько десятков праздничных площадок, событий, форумов, развлекательных мероприятий и концертов проходили в течение всего дня.
IMGL8388.JPG
Чтобы успевать снять самые яркие кадры «Дажынак» пока на земле снимали фотокорреспонденты, над Ивье в буквальном смысле летали и снимали сразу несколько квадрокоптеров из редакций районных газет и «Гродзенскай праўды».
173c45b84828fa791a42acf955180fe4.jpg
d6e178702c8629fa7059b05fb5344421.JPG
Мы решили немного приоткрыть завесу и показать закулисье этой масштабной работы.
IMG_4106.JPG
IMG_0886.JPG
IMG_0877.JPG
IMG_0871.JPG
IMG_0893.JPG
IMG_0889.JPG
Фото Вадима Голотика/«Гродзенская праўда», Леонида Щеглова/БелТА
Дмитрий СМИРНОВ

18 ноября 2018 г.

Як спраўлялі вяселле ў Крэве. Маладая на дзяжы

Вяселле ў Крэве. Пачатак 20 стагоддзя. Фота забяспечанае аўтарам.

У другой палове ХІХ стагоддзя ў Крэве яшчэ існавала мноства абрадаў і звычаяў, якія захаваліся са старажытных часоў. Пра гэта сведчыць тагачасны святар крэўскай Свята-Аляксандра-Неўскай царквы Дамецій Плаўскі ў сваім гісторыка-этнаграфічным нарысе “Мястэчка Крэва”. Сёння мы спынімся на традыцыях, якія мелі дачыненне да шлюбу.

Шлюб – гэта адна з важнейшых вехаў у жыцці чалавека, таму і маладыя, і бацькі, і госці імкнуліся выканаць у ходзе яго ўсе няпісаныя правілы, якія складваліся вякамі.

Напярэдадні вяселля нявеста вымушаная была быць выключна ветлівай да сустрэчных, каб яе хто “не ўрок, ці не пашкодзіў, ці не зрабіў чаго”. У царкве перад шлюбам свацця клала перад аналоем кавалак палатна. У час вянчання ўсе старанна сачылі за гарэннем свечак: калі хоць адна з іх гасла, гэта лічылася вельмі дрэннай прыкметай.

Пасля вянчання госці ішлі ці ехалі ў дом бацькоў маладой. За сталом маладым давалася толькі адна лыжка, і яны карысталіся ёй па чарзе.

Вяселле доўжылася два, тры, а то і чатыры дні. Пасля гэтага маладыя з гасцямі, забраўшы пасаг нявесты, ад’язджалі з песнямі і жартамі ў дом жаніха. Прынята было ехаць, а не ісці, нават калі дом жаніха знаходзіўся зусім недалёка.

Калі ўрачысты картэж набліжаўся да дома, на варотах ставілі гаршкі з попелам. І як толькі павозкі пачыналі ўязджаць у падворак, гэтыя гаршкі разбівалі каламі. Ад стукату і ўтворанага пылу коні кідаліся прэч, несліся па вуліцы, што весяліла гасцей. Забава паўтаралася некалькі разоў, пакуль змораныя коні не пераставалі звяртаць увагу на ўсю гэту мітусню. Плаўскі выказвае думку, што дадзеная традыцыя паходзіць са старажытных часоў, калі гаршкі, напоўненыя попелам, атаясамліваліся з урнамі для праху, а іх біццё сімвалізавала наступнае: “Прэч ад нас тло і смутак, мы хочам жыць і радавацца!”

Ля ўвахода ў дом шафер падаваў маладой лапату і памяло – прылады, якія прымяняліся пры выпечцы хлеба, затым – іншыя рэчы з хатняй гаспадаркі. Пры гэтым маладая павінна была накрываць кожную рэч ці кавалкам палатна, ці хусткай. Пасля яе вялі ў хлеў паказваць скаціну, маладая і яе мусіла накрываць. Акрамя ўсяго іншага, нявеста павінна была мець падарункі для блізкіх сваякоў жаніха. Багацейшыя дарылі палатно, паясы, хусткі, грошы; бяднейшыя – крэндзелі, арэхі, дробныя грошы.

Яшчэ да Плаўскага існаваў у нашай мясцовасці звычай саджаць нявесту перад шлюбам на перавернутую ўверх дном дзяжу. Дзяўчына добрых паводзін смела і спакойна садзілася на яе, пасля чаго дзяўчыну віншавалі, упрыгожвалі кветкамі, на галаву ўскладалі вянок з руты.

Калі ж за нявестай меліся грахі – яна не асмельвалася рабіць гэтага; тады з яе кпілі, жаніх быў незадаволены, і вяселле магло парушыцца. Калі такая нявеста ўсё ж ішла да шлюбу, то пасля яго за сталом на куце клалі парваны хамут, а маладой у час абеду давалі вышчарбленую лыжку.


18 ноября 2018 г.
Ядвига Стацевич, бухгалтер Лидского отдела ремесел традиционной культуры:

 2.jpg

- Мы каждый год принимаем участие в областных Дожинках. Привозим для выставки и продажи куклы и рушники ручной работы. Наш товар пользуется большим спросом на подобных праздниках. Хочу пожелать всем мира и добра. Спасибо всем труженикам села!

Валентина Голяк, начальник отела торговли, услуг и рекламной деятельности управления экономики Сморгонского райисполкома:

4.jpg

- Сегодня в Ивье мы приехали, чтобы почерпнуть опыт, ведь в следующем году нам предстоит тоже принимать гостей на главном празднике хлеборобов у себя в Сморгони. Очень впечатлила организация праздника. Будем стараться через год тоже чем-нибудь удивить гостей.

Геннадий Хоружик, председатель Сморгонского райисполкома:

1.jpg

- Говорят, что один труженик сельского хозяйства даёт работу семи труженикам других отраслей. И это правильно, потому что сельскохозяйственная отрасль производит продукцию, которая в дальнейшем идёт на переработку. 

Как председатель райисполкома принимаю участие областных Дожинках уже в четвёртый раз, а до этого неоднократно бывал на празднике хлеборобов как руководитель хозяйства, предприятия. Из года в год организаторы удивляют нас все более и более высоким уровнем проведения Дожинок. Спасибо им за это!

 Ольга Лукьяненко, председатель КСУП "АгроСолы":

3.jpg

- Для всех, кто трудится весь год на сельскохозяйственной ниве, это очень важный праздник. Когда он наступает, забываются все проблемы и неурядицы, с которыми пришлось столкнуться на протяжении года. Спасибо Ивью за то, что подарили нам возможность окунуться в прекрасную атмосферу. Праздник удался на славу!

 Татьяна ЧЕРНЯВСКАЯ.

Фото автора.


18 ноября 2018 г.
Подворье с местной символикой. Медведь, и, конечно же, сморгонские оборанки переплелись в единый сюжет с продукцией сельского хозяйства. Настроение на подворье создают харизматичные артисты Сморгонщины. «Ёсць душа ў кiрмаша» - с этими словами сложно поспорить.

Ивье1.jpg

Ивье2.jpg

Ивье3.jpg

Ивье4.jpg

Ивье5.jpg

Ивье6.jpg

Татьяна ЧЕРНЯВСКАЯ.

Фото автора.


18 ноября 2018 г.
С 16 по 17 ноября в Сморгони в ФОК «Юность» проходил традиционный XIII Республиканский турнир по дзюдо, посвященный памяти мастера спорта международного класса, основателя секции дзюдо в Сморгони Раиса Дощанова.

Главный судья соревнований Ангелина Жук рассказала нам, что в турнире принимают участие 280 спортсменов – юноши и девушки 2005 – 2008 гг. р. из Брестской, Минской и Гродненской областей.

По итогам соревнований призеров и победителей организаторы наградят дипломами и медалями. В каждой из возрастных групп некоторые спортсмены получат поощрительные призы «За волю к победе» и «За лучшую технику». Также символические призы подготовлены специально для тренеров.

IMG_2596.jpg

IMG_2652.jpg

IMG_2653.jpg

IMG_2661.jpg

IMG_2622.jpg

IMG_2624.jpg

IMG_2631.jpg

IMG_2636.jpg

IMG_2642.jpg

IMG_2678.jpg

IMG_2679.jpg

IMG_2686.jpg

Сергей ЮРЕВИЧ.

Фото и видео автора.


16 ноября 2018 г.
18 лістапада – Дзень работнікаў сельскай гаспадаркі і перапрацоўчай прамысловасці аграпрамысловага комплексу

У сельскагаспадарчай вытворчасці нашай краіны вядучая роля заўсёды адводзілася жывёлагадоўлі. Асноўная стаўка на гэту галіну робіцца і на Смаргоншчыне, дзе вырошчваюцца буйная рагатая жывёла, свінні і птушкі.

Сёння ў сельскагаспадарчых арганізацыях утрымліваецца больш за 33 тысячы галоў буйной рагатай жывёлы. Пагалоўе свіней на УВП “Смаргонскі камбінат хлебапрадуктаў” налічвае больш за 23,6 тысячы галоў, колькасць птушкі складае 241,5 тысячы галоў.

За 9 месяцаў гэтага года выраблена валавой прадукцыі ў галіне жывёлагадоўлі на суму 48,8 млн. рублёў, што на 1,4 % больш, чым за аналагічны перыяд мінулага года. Больш чым на 2% удалося павялічыць вытворчасць малака. Усяго за 9 месяцаў было надоена 46,2 тысячы тон. Надой на адну карову за гэты перыяд павялічыўся на 90 кг, і сёння гэты паказчык дасягнуў амаль 4000 кг.

Сярэднясутачныя прывагі буйной рагатай жывёлы на вырошчванні і адкорме ў сельскагаспадарчых арганізацыях за 9 месяцаў 2018 года склаў 661 грам. Найбольшая прадуктыўнасць на вырошчванні і адкорме атрымана ў філіяле «Жодзішкі» - 761 грам, ВУП «Крэва» - 800 грам.

У галіне раслінаводства на 1 кастрычніка гэтага года выраблена валавой прадукцыі на суму 26 млн. рублёў, што склала 106,4% да адпаведнага перыяду мінулага года. На жаль, ні адна сельскагаспадарчая арганізацыя не змагла намалаціць больш, чым у мінулым годзе. Пры сярэдняй ураджайнасці 24,9 ц/га палеткі Смаргоншчыны далі 41,9 тысячы тон хлеба.

На 1 лістапада 2018 года нарыхтавана травяністых кармоў для пагалоўя ў пераліку на кармавыя адзінкі 72,2 тыс. тон, што на 16,2 тыс. тон кармавых адзінак больш за аналагічны перыяд 2017 года.

Завершана ўборка цукровых буракоў. Валавы збор склаў больш за 83 тысячы тон або 127% да 2017 года. Сярэдняя ураджайнасць па раёне - 548 ц/га. Кожны гектар даў на 100 цэнтнераў больш, чым у мінулым годзе. Лідарам па ўраджайнасці з'яўляецца КСУП «АграСолы».

2018 год стаў нялёгкім для хлебаробаў. Сухое цёплае лета, якое паказалася цудоўным для жыхароў горада, стала выпрабаваннем для тых, хто працуе на сельскагаспадарчай ніве. Надвор’е аказалася мацнейшым за чалавечую руплівасць і стараннасць. Але, якім бы не быў год, каляндар вось-вось перагарне яго старонку. І перш чым адпусціць няпросты 2018 у мінулае, давайце прыгадаем імёны тых, дзякуючы каму мы ўсё ж маем на стале і духмяны каравай, і іншыя стравы. Нізкі паклон вам, героі нялёгкай сялянскай працы!

Сяргей Аноп сціпла сказаў пра сябе, што ён механізатар, хаця на самой справе ён – майстар-наладчык па рамонце сельскагаспадарчай тэхнікі, які паспявае і з асноўнай працай спраўляцца, і кіраваць падчас корманарыхтоўкі адзіным у гаспадарцы “Ягуарам”. Лепшую тэхніку яму ­даверылі невыпадкова. Сяргей Іванавіч – чалавек адказны і працавіты. Ён жыве інтарэсамі роднай гаспадаркі і цешыцца яе поспехамі. Сёлета, напрыклад, добры ўраджай дала каралева палеткаў. “Убіраў кукурузу – і душа радавалася!” – з бляскам у вачах расказвае Сяргей Аноп.

Сергей Аноп Шутовичи_агро.JPG

Сяргей Аноп.


Марына Страшкевіч памятае той дзень, калі з малочнатаварнага комплексу “Міхневічы”, дзе працавала жывёлаводам, перайшла аператарам машыннага даення на малочнатаварную ферму “Пярэбнавічы”. Было гэта тры гады таму. Маладзенькая даярка, якая да гэтага працавала з маленькімі цялятамі, першы раз нават баялася падысці да каровы. Але, як кажуць, вочы баяцца, а рукі робяць. Да новай справы хутка прывыкла і палюбіла яе.

Марина Страшкевич Шутовичи_агро.JPG

Марына Страшкевіч.


Гісторыя здымка, пад якім размешчана дадзеная тэкстоўка, стала сапраўды прыгодніцкай. Каб узяць інтэрв’ю ў чарговага героя для тэматычнай старонкі, нам прыйшлося доўга даганяць яго, а пасля спыніць на дарозе. Механізатар ААТ “Шутавічы-агра” Вацлаў Станкевічаказаўся настолькі сціплым чалавекам, што ад фотаздымка і гутаркі з журналістамі адмаўляўся да апошняга. Пра сябе расказаў толькі тое, што ўсё жыццё адпрацаваў механізатарам. З дня ў дзень выконваў розную работу, заўсёды карыстаўся павагай у калектыве. Дык чаму ж ён не зорка для газетнай паласы?!

Вацлав Станкевич Шутовичи_агро.JPG

Вацлаў Станкевіч.


На малочнатаварным комплексе “Ардашы” Алёна Макей працуе каля 10 гадоў. Спачатку была жывёлаводам, пасля жанчыне прапанавалі перайсці аператарам машыннага даення. І вось ужо на працягу шасці гадоў кожную раніцу і вечар (не лічачы выхадных) жанчына спяшаецца на дойку. Разам з ёй на комплексе слесарам малакаправода працуе і муж Юрый. Сямейнай пары гаспадарка выдзеліла дом у Ардашах. Муж і жонка заўсёды ра­зам: і на працы, і дома. Алёна на сабе адчула, якая гэта вялікая справа – падтрымка таго, хто цябе кахае.

Алена Макей Крево.JPG

Алёна Макей.


Мікалай Майсевіч – адзін з самых вопытных работнікаў ВУП “Крэва”. І ёсць у яго свая стыхія – уборка кукурузы. Роўных яму ў гэтай справе цяжка знайсці ва ўсім раёне. І гэта не дзіўна. Майстэрства працы на зялёнай ніве адточана 35-гадовым стажам. Сёлета рупліваму працаўніку ўдалося здрабніць больш за 25 тысяч тон кукурузы. У гаспадарцы паступілі правільна, калі вырашылі даверыць вопытнаму работніку новую якасную тэхніку.

Николай Мойсевич Крево.JPG

Мікалай Майсевіч.


На пытанне аб працоўным стажы Міхаіл Астаповіч бойка адказвае: “За рулём я з самага дзяцінства”. Яшчэ ў школьныя гады дапамагаў бацьку, які працаваў на гусенічным Т-74. Падлетак Міша разам з ім і глебу рыхтаваў, і сееў. На пытанне “Кім быць?” - хлопчык знайшоў адказ ужо тады. Падчас вучобы ў школе атрымаў правы трактарыста і ўладкаваўся ў калгас. Міхаіл Астаповіч – і вадзіцель, і механізатар, і камбайнер. Цяпер працуе на МТЗ, а падчас уборачнай шчыраваў на КЗС-1218. Нават у сёлетні неўраджайны год ён змог стаць камбайнерам-тысячнікам.

Михаил Остапович Крево.JPG

Міхаіл Астаповіч.


Мікалай Баранчук ведае кожнае поле і кожны гектар КСУП “Сінькі”. Ужо 10 гадоў ён працуе галоўным аграномам. Кажуць, што майстэрства прыходзіць з вопытам, але, нягледзячы на свой стаж, спецыяліст і сёння шмат чытае літаратуры па аграноміі, вывучае перадавы вопыт іншых краін. У сваёй працы галоўны аграном робіць стаўку не на збожжавыя культуры, а на зялёныя кармы. Сёлета парадавала кукуруза, але не апраўдалі надзеі травы. На жаль, нават вопытнаму аграному не пад сілу было паспрачацца з засушлівым надвор’ем.

Николай Баранчук Синьки.JPG

Мікалай Баранчук.


У наступным годзе споўніцца 35 гадоў, як Андрэй Шчасны працуе вадзіцелем у роднай гаспадарцы. Пачынаў яшчэ ў тыя часы, калі калгас быў невялікім і меў імя Дзяржынскага. З узбуйненнем гаспадаркі праца крыху ўскладнялася, маршруты станавіліся больш доўгімі. 13 год таму вадзіцелю выдзелілі новы МАЗ. Андрэй Шчасны адзначае, што ўвесь гэты час жалезны сябар верна яму служыць.

Андрей Щасный Синьки.JPG

 Андрэй Шчасны.


Таццяна Ганье адказвае за селекцыйную і заатэхнічную справу на малочнатаварным комплексе “Каты”. Працуе тут з моманту яго адкрыцця. Таццяна ўпэўнена, што для таго, каб праца прынесла добрыя вынікі, неабходна ўзаемаразуменне і ўзаемадапамога. Жанчына змагла згуртаваць вакол сябе дружную каманду. У нялёгкай справе ёй дапамагаюць урач-гінеколаг і асемянатар.

Высокія надоі – галоўны паказчык працы малочнатаварнага комплексу. І яны ў многім залежаць ад племянной работы, якая напраўлена на павышэнне і замацаванне прадуктыўных якасцей жывёл.

Татьяна Ганье Синьки.JPG

Таццяна Ганье.


11 гадоў таму Наталля ГАПЕЕВА прыйшла працаваць цялятніцай на ферму ў Дэгесі, а пасля будаўніцтва ў Солах малочнатаварнага комплексу перайшла сюды. Наталля працуе з самымі маленькімі цялятамі. Корміць іх, поіць, клапоціцца пра тое, каб кожнай жывёле было цёпла і суха. Яна ўпэўнена, што цяляты адчуваюць настрой, разумеюць інтанацыю. А таму адносіцца да іх трэба з любоўю і пяшчотай.

Наталья Гопеева Солы.JPG

Наталля ГАПЕЕВА.


Стаж Валянціны  Міхно як аператара машыннага даення – каля 15 гадоў. За гэты час так прызвычаілася да сваёй справы, што сёння ўжо не ўяўляе, як калісьці кіравала ў Мінску трамваем.

Пасля пераезду са сталіцы на малую радзіму мужа, вёску Падбярозы, пайшла працаваць у сельскую гаспадарку. Жанчына лічыць, што вярнулася на сваё месца, бо і сама яна вясковая, і маці многа гадоў адпрацавала на ферме.

Валентина Михно Солы.JPG

Валянціна  Міхно.


Ёсць такія працэсы, за якімі можна з асалодай назіраць да бясконцасці: як гарыць вогнішча, як цячэ вада, а таксама, як працуе чалавек. Асабліва, калі гэта Павел Усціновіч, які кіруе пагрузчыкам “Маніту”.

Хутка і лоўка атрымліваецца ў механізатара любая работа. Галоўны аграном гаспадаркі Юрый Сташкевіч адзначае: “Паша працуе - можна не хвалявацца.” Калі прыйшоў час грузіць цукровыя буракі ў вагоны, справу гэту даверылі менавіта Паўлу Усціновічу. 10 вагонаў (а гэта больш за 500 тон!) у дзень – такую норму віртуозны механізатар лёгка выконвае.

Павел Устинович Солы.JPG

Павел Усціновіч.


Стаяў непагодны кастрычніцкі дзень. Каб зрабіць здымак чарговага героя тэматычнай старонкі Уладзіміра Букеля, мне, кволаму фатографу, не хацелася нават здымаць пальчаткі, бо рукі настывалі на холадзе. А Уладзімір у гэты час умываўся ледзяной вадой, такой жа, якой толькі што мыў засмечаную касілку. Убачыўшы маё здзіўленне, Уладзімір растлумачыў: “Я – былы пажарны, а таму з вадой “на ты”. Падчас працы ратавальнікам Уладзімір кожны год дапамагаў гаспадаркам на сяўбе і жніве. А праз пэўны час вырашыў поўнасцю прысвяціць сябе справе механізатара.

Владимир Букель Солы.JPG

 Уладзімір Букель.


Цялятніца  малочнатаварнага комплексу “Бялкоўшчына” Леаніда Шульжыцкая лічыць сябе ў жывёлагадоўлі чалавекам невыпадковым. Яна з гонарам падкрэслівае, што мама і тата ўсё жыццё адпрацавалі жывёлаводамі. Працоўны стаж таты ў гэтай галіне – 42 гады, мамы - 38. Па іх шляху пайшла і дачка. Ужо каля дваццаці гадоў яна працуе цялятніцай і справу мяняць не збіраецца.

Леонида Шульжицкая _Белковщина.JPG

Леаніда Шульжыцкая.

Мечыслаў Зінкевіч кіруе “Джон Дзірам”. Яго магутны сябар не сціхае з ранняй вясны да позняй восені. Толькі напрыканцы кастрычніка механізатар паставіў яго на машынны двор і даў адпачыць. А вось самому адпачываць няма калі. Неабходна пачы­наць рыхтаваць зялёнага “Джона” да наступнага сезона. Падрамантаваць неабходна не толькі яго самога, але навясное і прычапное абсталяванне, каб плугі і сеялкі добра працавалі на вясенняй сяўбе.

Мечислав Зинкевич совхоз Сморгонский.JPG

Мечыслаў Зінкевіч.


Генадзь Ігнатовіч працуе ў гаспадарцы каля дваццаці гадоў. Сёння ён кіруе МТЗ-82. “Падвоз кармоў, унясенне мінеральных угнаенняў. Што скажуць рабіць, тое і раблю”, - расказвае пра сваю працу механізатар. З яго слоў, справа выдатна ладзіцца толькі тады, калі адразу пачынаеш выконваць тое, што даручылі.

Геннадий Игнатович совхоз Сморгонский.JPG

Генадзь Ігнатовіч.


Незадоўга да дня работнікаў сельскай гаспадаркі Валянціна Ількевіч, загадчыца склада “Лешчаняты”, адзначыла свой юбілей. Пра узрост жанчыны казаць нетактоўна, а таму я толькі заўважу, што Валянціна Зянонаўна выглядае мінімум на 10 год маладзейшай. Стройная, рухавая, з адкрытай юнацкай усмешкай.

Жанчына расказвае, што трэцяя частка яе жыцця прайшла на лешчаняцкім складзе, які ў гаспадарцы з’яўляецца цэнтральным. Тут захоўваецца зерне, буракі, ядахімікаты і мінеральныя ўгнаенні. Склад вялікі, але ў Валянціны Зянонаўны, як у сапраўднай гаспадыні, усюды парадак і чысціня.

Валентина Илькевич Совбел.JPG

Валянціна Ількевіч.


Яшчэ ў далёкіх 80-х, пасля заканчэння Камароўскага вучылішча, у калгас “Савецкая Беларусь” прыйшоў працаваць трактарыстам Уладзімір Шчуроўскі. Ён добра памятае той час і ўсе яго цяжкасці. Расказвае, што найбольш складанымі былі 90-я гады. Але паступова ўсё пачало наладжвацца, сталі стабільнымі зарплаты, умовы працы таксама палепшыліся. Сёння ён шчаслівы, што працуе ў дружным калектыве і займаецца той справай, якая гаспадарцы прыносіць плён, асабіста яму – радасць і задавальненне.

Владимир Щуровский Совбел.JPG

 Уладзімір Шчуроўскі.


Больш за 25 гадоў Іван Сульжыцкі правёў за баранкай грузавіка. У гаспадарку прыйшоў працаваць адразу пасля школы. Затым адслужыў у войску, а пасля зноў вярнуўся ў калгас. Пачынаў з ГАЗ-53, пасля перасеў на ЗІЛ-130, а потым стаў кіраваць МАЗам. Прастояў у Івана Сульжыцкага не бывае. Падчас уборачнай адвозіў зерне ад камбайна, а цяпер вось развозіць муку па фермах. Іван не ведае дрэнных дарог і непрыемных грузаў, бо ён – выдатны аўтамабіліст.

Иван Сульжицкий Совбел.JPG

 Іван Сульжыцкі.


Анжэла Сімончык і Зінаіда Мошнікава працуюць у пары. Жанчыны даглядаюць самых маленькіх жыхароў малочнатаварнага комплексу “Буякі”. Пра вынік іх працы можна меркаваць не толькі па знешнім выглядзе цялят і іх домікаў, але і па паказчыках. За 10 месяцаў гэтага года сярэднясутачныя прывагі цялят дасягнулі 960 грамаў, а захаванасць пагалоўя склала 100%. Гэта не што іншае, як плён стараннасці, адказнасці і добрасумленнасці жанчын.

Анжела Симончик Зинаида Мошникова Жодишки.JPG

Анжэла Сімончык і Зінаіда Мошнікава.


Чвэрць стагоддзя ўзначальвае зернясклад у Жодзішках Наталля Брэская. Зернясклад уяўляе сабой вялікую тэрыторыю з мноствам пабудоў. Тут захоўваецца як фуражнае зерне, так і насеннае. Задача работнікаў і іх кіраўніка – прыняць гэта зерне, высушыць яго, а пасля пільна сачыць, каб яно правільна захоўвалася. Якасна падрыхтаванае да пасяўной зерне – першая з умоў будучага ўраджаю. І ў гаспадарцы адказнасць за гэты працэс смела давяраюць Наталлі Міхайлаўне.

Наталья Бресская Жодишки.JPG

Наталля Брэская.


Калі ў філіяле “Жодзішкі” пачынаецца пасяўная, вялікі аб’ём работы кладзецца на плечы Яўгена Чарнушэвіча. На сваім ярка-чырвоным “Беларусе-3522” механізатар уздоўж і ўпоперак не раз аб’ехаў бяскрайнія палеткі гаспадаркі. Ён працуе і на падрыхтоўцы глебы, і на сяўбе. Адказны работнік, першакласны механізатар, а яшчэ – душа калектыву і проста вясёлы і аптымістычны чалавек. Так нашага героя характарызуюць яго калегі.

З году ў год Яўген Чарнушэвіч займае прызавыя месцы ў раённых спаборніцтвах на сяўбе. Але не менш старанна і якасна механізатар выконвае і іншыя віды работ.

 Евгений Чернушевич Жлдишки.JPG

Яўген Чарнушэвіч.

Матэрыялы падрыхтавала Таццяна ЧАРНЯЎСКАЯ.

Фота аўтара.


16 ноября 2018 г.
18 лістапада – Дзень работнікаў сельскай гаспадаркі і перапрацоўчай прамысловасці аграпрамысловага комплексу

Завод асвоіў рынкі Сінгапура і Амана

На мясцовым малаказаводзе вырабляецца экспартаарыентаваная прадукцыя, для якой адшукваюцца новыя рынкі збыту. Смаргонскія малочныя прадукты можна ўбачыць на розных харчовых выстаўках. Вось і сёлета прадстаўнікі гэтага прадпрыемства пабывалі на выставе ў адным з буйнейшых гарадоў Аб’яднаных Арабскіх Эміратаў Дубаі, Шанхаі – буйным горадзе, які знаходзіцца ў Кітайскай Народнай Рэспубліцы. Увагу смаргонскіх малочнікаў прыцягнулі выстаўкі ў Азербайджане і Кыргызстане, куды яны таксама паехалі, каб прэзентаваць сваю малочную прадукцыю. Цяпер яна пастаўляецца не толькі ў названыя вышэй краіны, але і іншыя: Арменію, Грузію, Туркменістан, Бангладэш, Сінгапур, Аман, Турцыю, Ліван. У гэтых краінах запатрабаваны ў асноўным сухія малочныя прадукты – абястлушчанае і натуральнае малако, а таксама жывёльнае масла.

“Кітайскі рынак быў вельмі зацікаўлены ў прадукцыі, якая выпускаецца на нашым заводзе, - сказаў дырэктар філіяла “Смаргонскія малочныя прадукты” Ігар Варанішча. - Каля 10 кітайскіх дэлегацый наведалі наш завод. З прадстаўнікамі многіх фірмаў гэтай вялізнай па тэрыторыі краіны заключаны кантракты. За 4 месяцы на кітайскі рынак было пастаўлена каля 650 тон  сухіх малочных прадуктаў”.

У Расіі запатрабаваны смаргонскі тварог. Малочная прадукцыя мясцовага завода знайшла нямала спажыўцоў на ўнутраным  рынку. Малако, кефір, смятана, тварог акрамя Смаргонскага пастаўляюцца яшчэ ў Ашмянскі і Астравецкі раёны. “Смаргонскія малочныя прадукты” пакрысе выходзяць на рынак г. Маладзечна, у планах – пастаўкі ў Мінск. Цяпер разглядаецца пытанне аб пастаўцы смачнага і натуральнага смаргонскага марожанага ў сталічны экамагазін, трэба толькі памяняць упакоўку. У смаргонскім марожаным зацікаўлены кафетэрыі, кафейні.

Сухое абястлушчанае малако, якое вырабляецца на мясцовым заводзе, з задавальненнем купляюць беларускія мясакамбінаты для выкарыстання яго ў сваёй вытворчасці, а яшчэ вядомая ў Беларусі кампанія “Санта-Брэмар”. Кандытарская фабрыка “Камунарка” таксама з’яўляецца спажыўцом сухога абястлушчанага малака, мінскі холадакамбінат, Лідская і Барысаўская фабрыкі марожанага. Блочнае і фасаванае масла рэалізоўваецца па ўсёй краіне праз гандлёвую сетку “Еўраопт”.

Ігар Аляксандравіч адзначыў, што прадпрыемства не стаіць на месцы ў плане развіцця. Пастаянна праводзіцца мадэрнізацыя тэхналагічнага абсталявання, выконваецца бягучы рамонт, дапрацоўваюцца некаторыя вузлы і агрэгаты.

Працоўны калектыў мясцовага малаказавода значна абнавіўся, каля 70% складае мо­ладзь ва ўзросце да 35 гадоў. Сюды прыходзяць на практыку навучэнцы Маладзечанскага політэхнічнага каледжа. Да іх работы прыглядаюцца, лепшым прапаноўваюць пастаяннае месца працы.

Работнікі “Смаргонскіх малочных прадуктаў” удзельнічаюць у культурных і спартыўных мерапрыемствах. Нядаўна каманда гэтага прадпрыемства заняла першае месца ў раённых спаборніцтвах, у якіх удзельнічалі прадстаўнікі аграпрамысловага комплексу.

Напярэдадні прафесійнага свята на малаказаводзе пройдзе ўрачыстае мерапрыемства, на якім лепшым работнікам адміністрацыя ўручыць граматы, падзячныя пісьмы. Фотаздымкі некаторых добрасумленных працаўнікоў будуць занесены на заводскую Дошку гонару.

Игорь Воронище.jpg 

Дырэктар філіяла “Смаргонскія малочныя прадукты” Ігар ВАРАНІШЧА.

Дмитрий Глазкин.jpg 

Апаратчык кіравання Дзмітрый ГЛАЗКІН сочыць за вытворчым працэсам.

Наталья Счастная.jpg 

Наталля ШЧАСНАЯ, вытворца тварагу.


 

Брэндавая прадукцыя хлебазавода

На хлебазаводзе пры дапамозе абласнога аб’яднання “Гроднахлебпрам”  распрацавалі брэнд смаргонскіх абаранкаў. Адпаведны лагатып быў змешчаны на фургон нядаўна купленай “ГАЗэлі”, якая развозіць абаранкі шматлікім спажыўцам. Неўзабаве рэклама смаргонскіх абаранак павінна з’явіцца на аўтобусе экспрэснага маршрута, ужо ёсць пэўная дамоўленасць з кіраўніцтвам аўтатранспартнай арганізацыі.

Трэба адзначыць, што смаргонскія абаранкі рэалізоўваюцца праз гандлёвую сетку па ўсёй Беларусі. “Мы пастаўляем 5 тон сушак у “Еўраопт”, - адзначыў дырэктар хлебазавода Іван Касцюшка. - З 20 лістапада пачнём працаваць з “Дабраномам”, які распрацаваў для нашых сушак уласную гандлёвую марку “Вясковы падворак”. Ёсць папярэдняя дамоўленасць на пастаўкі гэтаму “сеткавіку” 25 тон абараначнай прадукцыі. Яе продаж будзе наладжаны ва ўсіх “дабраномаўскіх” магазінах рэспублікі”.

Смаргонскія сушкі “Макаўка” і хлеб “Індустрыяльны” заварны былі адзначаны залатым, а сушкі водарныя “Колас” сярэбраным медалямі на рэспубліканскім аглядзе якасці хлебабулачных і кандытарскіх вырабаў “Смаката-2018”, які ў мінулым месяцы праводзіўся ў Мінску.

 Иван Костюшко.jpg

Дырэктар філіяла «Смаргонскі хлебазавод» ААТ «Гроднахлебпрам» Іван КАСЦЮШКА.

Ольга Зинкевич.jpg 

Прадавец магазіна “Явар” Вольга ЗІНКЕВІЧ прадстаўляе хлебабулачную прадукцыю.

Ольга Семашко.jpg 

Узнагароды за лепшыя харчовыя вырабы дэманструе інжынер-тэхнолаг Вольга СЯМАШКА.


 

Алей КХП – на біядызель у Еўропе

Для камбіната хлебапрадуктаў гэты год быў нядрэнным, хаця прайшоў у турботах. За першае паўгоддзе і 9 месяцаў прадпрыемства выканала ўсе ключавыя паказчыкі. “Працуем прыбыткова, - кажа дырэктар КХП Максім Кузьмянок. – Самае галоўнае, што развіваемся ўстойліва, планамерна, без скачкоў. І ў гэтым заслуга ўсяго працоўнага калектыву. Вялікая ўвага надаецца рынкам збыту, адшукваюцца новыя. Прадстаўнікі камбіната хлебапрадуктаў пабывалі некалькі разоў у Кітаі, і неўзабаве туды пачала паступаць прадукцыя КХП. На днях у Кітай быў адпраўлены чарговы кантэйнер з заводскімі вырабамі. Рапсавы алей пастаўляецца ў Літву, Латвію, Эстонію, іншыя краіны. Камбінат хлебапрадуктаў – адзінае ў Беларусі прадпрыемства, якое мае экалагічны сертыфікат якасці. Гэта дазваляе пастаўляць рапсавы алей у Еўропу, дзе з яго вырабляюць біядызель.

Сёлета нядрэнны ўраджай збожжавых атрыманы ў філіяле “Жодзішкі”, радуе малочная галіна. Для буйной рагатай жывёлы нарыхтавана кармоў больш, чым летась.  Закупляюцца новыя транспартныя сродкі, праводзіцца мадэрнізацыя вытворчасці. Работы па тэхнічным пераўзбраенні выконваюцца на свінакомплексе “Андрэеўцы”, камбінаце хлебапрадуктаў. Цяпер сюды завозіцца абсталяванне для новага сушыльнага комплексу.

Максим Кузьменок.jpg 

Дырэктар УВП «Смаргонскі камбінат хлебапрадуктаў» Максім КУЗЬМЯНОК.

Владимир Стук Вацлав Антанович.jpg 

Прэсаўшчыкі-адціскнікі Уладзімір СТУК і Вацлаў АНТАНОВІЧ бяруць для аналізу свежавыціснуты рапсавы алей.

Наталья подлещук Светлана Нагорская.jpg 

Начальнік элеватара Наталля ПАДЛЯШУК вырашае вытворчыя пытанні з майстрам Святланай НАГОРСКАЙ.


ААТ «Смаргоньаграсэрвіс»

Як адзначыў дырэктар “Смаргоньаграсэрвіса” Іосіф Найдзіч, сёлета ў арганізацыі справы ідуць лепш, чым летась. Аўтаперавозкі павялічыліся ў 3,8 раза. У работах былі задзейнічаны 4 МАЗы з прычэпамі. Цяпер яны ро­бяць міжгароднія рэйсы – возяць буракі з поля на цукровы завод, а назад вяртаюцца з жомам, які выкарыстоўваецца для кармлення буйной рагатай жывёлы ў гаспадарках раёна. Падабраны высокакласныя вадзіцелі-міжгароднікі на дзве­ фуры.  Папярэдне іх прыйшлося адрамантаваць, затраціўшы на гэта немалую суму грошай.

А яшчэ ў “Смаргоньаграсэрвісе” сфарміраваны вельмі добры механізаваны атрад, які працуе ў двух напрамках - унясенні ўгнаенняў і даламітавай мукі на палі гаспадарак. Каб работа лепш спорылася, сёлета былі куплены тры раскідвальнікі мінеральных угнаенняў, прычым амаль у два разы большай грузападымальнасці ў параўнанні з такімі ж ранейшымі агрэгатамі. А ўвогуле, за гэты год арганізацыя купіла 7 адзінак рознай сельскагаспадарчай тэхнікі.

За “Смаргоньаграсэрвісам” замацаваны 110 га зямлі, дзе для сваіх патрэб вырошчваюцца розныя культуры. І хаця гэты год быў не вельмі ўраджайны на збожжавыя, але з улікам таго, што глеба на ўчастку сугліністая, у ёй захавалася вясенняя вільгаць,  быў атрыманы нядрэнны ўраджай. Яго хапіла, каб аплаціць палавіну кошту новага “Амкадора”, які арганізацыя купіла для выканання сельскагаспадарчых работ. Цяпер гэта тэхніка на станцыі Смаргонь загружае з рампы ў вагоны цукровыя буракі.

На складах, дзе захоўваюцца мінеральныя ўгнаенні і тэхніка, а таксама на прахадной былой аўтабазы “Смаргонь­аграсэрвіса” сёлета быў адрамантаваны дах на плошчы 1849 метраў. На гэту добрую справу прыйшлося выдаткаваць 70 тысяч рублёў.  Адкрыта яшчэ адна пляцоўка для захоўвання канфіскаваных аўтамабіляў. Добраўпарадкоўваецца майстэрня. Летась тут быў устаноўлены электрабойлер, неўзабаве з’явяцца цёплы санвузел і душавая. У планах кіраўніцтва -  купіць стэнд па рамонце паліўнай апаратуры, абсталяванне для мантажу буйнагабарытных шын.

Иосиф Найдич.jpg 

Дырэктар “Смаргоньаграсэрвіса” Іосіф НАЙДЗІЧ.

Александр Гулевич.jpg 

Вадзіцель МАЗа Аляксандр ГУЛЕВІЧ на пляцоўцы для загрузкі мінеральных угнаенняў.

Юрий Ивановский.jpg 

Юрый ІВАНОЎСКІ працуе на новым пагрузчыку “Амкадор”. 

Матэрыялы падрыхтаваў Юрый ЯНУШКЕВІЧ. 

Фота аўтара. 


16 ноября 2018 г.
«Сморгонь» захватила лидерство. В чемпионате Гродненской области по баскетболу сыгран второй тур
10 ноября в чемпионате Гродненской области по баскетболу состоялся третий тур. БК «Сморгонь» на этой стадии турнира одержал победу над командой «Гр.ГУ им. Янки Купалы» со счетом 85:34.

Команда университета на начало игры была настроена весьма амбициозно. Поражение в первой игре было стимулом для реабилитации в текущем туре. Но их соперник – БК «Сморгонь» с первых минут захватил лидерство и на протяжении всех четвертей лишь его увеличивал. В итоге в матче «Сморгонь» - «ГрГУ им. Я. Купалы» победу одержали хозяева - 85:34. 

Напомним, эта вторая победа сморгонцев в чемпионате области.

Состав БК «Сморгонь»: Владислав Гаврош (1995 г. р.), Александр Курчев - капитан (1990 г. р.), Александр Шинкевич (1995 г. р.), Николай Попков (1992 г. р.), Данила Малиновский (1999 г. р.), Егор Вильбик (2001 г. р.), Евгений Янч (2002 г. р.), Дмитрий Косяк (2002 г. р.), Алексей Павлюкевич (1999 г. р.), Александр Михневич (1988 г. р.), Артём Тонкович (2000 г. р.), Андрей Дегтяренко (1989 г. р.), Олег Стракович (1990 г. р.), Павел Мороз (1988 г. р.), Эрик Шульжицкий (1991 г. р.). Главный тренер команды - Сергей Дурейко, тренер – Маргарита Михно.

По результатам третьего тура сморгонец Владислав Гаврош признан самым результативным игроком тура (17 очков).

Турнирная таблица группы «А» после трех туров:

     И         В         П            Мячи          Очки

1. «Сморгонь»                           2          2          0          160:103           4

2. «Смарт»                                  2          2          0          112:72              4

3. «Сокол – Гродно»                   2          1          1          135:105           3

4. «СПК им. Деньщикова»         2          1          1          135:137           3

5. «Гродно – Электроскти»        2          0          2          73:120             2

6. «Гр.ГУ им. Янки Купалы»       2          0          2          72:150             2

Следующую игру «Сморгонь» проведет дома 24 ноября против команды «Гродно – Электросети». Начало в 16.00.

Сергей ЮРЕВИЧ.


15 ноября 2018 г.
Афиша мероприятий


| Вернуться на исходную страницу